program

Schedule-at-a-Glance

 

Water and Air Quality Water and Air Quality

Codes and Standards Codes and Standards

Facility Facility Management

 

Employee Management Employee Management and Aquatic Programming

Water Safety Water Safety
Presented by

 

All times below are C.T. Schedule subject to change.

PRE-CONFERENCE EVENTS

Note: Separate registration and fee required for all pre-conference events

MONDAY, OCTOBER 10

8:00 a.m. – 5:00 p.m.

PHTA Instructor Assessment School

TUESDAY, OCTOBER 11

8:00 a.m. – 5:00 p.m.

PHTA Instructor Assessment School

8:00 a.m. – 5:00 p.m.

Certified Pool & Spa Operator (CPO) Training
Steve Sherwood and Jennifer Mar
16 hours | 16 PHTA CEUs | 1.6 IACET CEUs

WEDNESDAY, OCTOBER 12

8:00 a.m. – 12:00 p.m.

PHTA Instructor Assessment School

8:00 a.m. – 5:00 p.m.

Certified Pool & Spa Operator (CPO) Training
Steve Sherwood and Jennifer Mar
16 hours | 16 PHTA CEUs | 1.6 IACET CEUs

8:00 a.m. – 12:00 p.m.

How to Create a Successful Pool Plan Review
John Mason, REHS
4 hours | 4 PHTA CEUs | 0.4 IACET CEU

1:00 p.m. – 5:00 p.m.

Certified Pool & Spa Inspector (CPI) Training
Benjamin Basch
3 hours | 3 PHTA CEUs | 0.3 IACET CEU
1 hour Q&A/Peer Discussion

CONFERENCE EVENTS

WEDNESDAY, OCTOBER 12

3:30 p.m. – 7:00 p.m.

Registration Open

3:30 p.m. – 7:00 p.m.

Tabletop Exhibits Open

4:00 p.m. – 5:00 p.m.

Instructor Update

5:00 p.m. – 6:30 p.m.

Awards & Welcome Reception

THURSDAY, OCTOBER 13

7:30 a.m. – 5:00 p.m.

Registration Open

8:00 a.m. – 5:00 p.m.

Tabletop Exhibits Open

9:00 a.m. – 10:00 a.m.

GENERAL SESSION: Rise of the Entre-pool-neur
Rudy Stankowitz
1 hour | 1 PHTA CEU | 0.1 IACET CEU

10:00 a.m. – 10:15 a.m.

Break

10:15 a.m. – 11:15 a.m.

CONCURRENT SESSIONS

waq

Measurement and Modeling of IAQ Dynamics in the Air Above Swimming Pools (Part 1)
Ernest "Chip" Blatchley, Ph.D., P.E., BCEE, F.ASCE
1 hour | 1 PHTA CEU | 0.1 IACET CEU

facility

AI and How It Could Work Within Commercial and Residential Facilities
Sai Reddy, Ph.D.
1 hour | 1 PHTA CEU | 0.1 IACET CEU

Codes and Standards

An Overview of ANSI/PHTA/ICC-10: How It's Designed to Reduce the Risk of Mold and Structural Damage Due to Water Infiltration from Elevated Pools
Mark Trapani and Derek Downey
1 hour | 1 PHTA CEU | 0.1 IACET CEU

management

Making the Most Out of Your Seasonal Staff's Competitive Nature
James Browning
1 hour | 1 PHTA CEU | 0.1 IACET CEU

Water Safety

"Every Child A Swimmer" Florida Legislation & Scholarship
Presented by
Mary Jackson and Dan Vawter
1 hour | 1 PHTA CEU | 0.1 IACET CEU

11:15 a.m. – 11:30 a.m.

Break

11:30 a.m. – 12:30 p.m.

CONCURRENT SESSIONS

waq

RWQC Session: Let's Clear the Air - Air Quality for Indoor Swimming Venues
Ken Gregory, Jody O'Grady, and Terry Arko
1 hour | 1 PHTA CEU | 0.1 IACET CEU

facility

OSHA General Industry: Hazardous Materials as It Relates to Aquatic Professionals
Lauren Broom
1 hour | 1 PHTA CEU | 0.1 IACET CEU

Codes and Standards

Update on NSF-50 Issues
Ellen Meyer, Ph.D.
1 hour | 1 PHTA CEU | 0.1 IACET CEU

Water Safety

A Report of the NDPA Research Summit: Advancing Water Safety Through Research
Presented by
Adam Katchmarchi, Ph.D.
1 hour | 1 PHTA CEU | 0.1 IACET CEU

12:30 p.m. – 1:30 p.m.

LUNCH AND LEARN: The Fair Labor Standards Act (FLSA) and How Does It Apply to Me, by the U.S. Department of Labor's Wage and Hour Division (WHD)
Lucia Garcia
Lunch will be provided

1:30 p.m. – 2:30 p.m.

CONCURRENT SESSIONS

waq

The History of Legionella and How to Use On-Site Testing Methods to Prevent Outbreaks
Grant Newhouse
1 hour | 1 PHTA CEU | 0.1 IACET CEU

facility

Splash Pad Development and Design (Part 1)
Terry Brannon, P.E.
1 hour | 1 PHTA CEU | 0.1 IACET CEU

Codes and Standards

Examining the ANSI/PHTA/ICC-2 Standard
Dennis Berkshire
1 hour | 1 PHTA CEU | 0.1 IACET CEU

management

Lifeguard Rewards That Don't Break the Bank
Cliff Pryor
1 hour | 1 PHTA CEU | 0.1 IACET CEU

Water Safety

Update on the US National Water Safety Action Plan Development
Presented by
Megan Ferraro, Connie Harvey, and Lindsay Mondick
1 hour | 1 PHTA CEU | 0.1 IACET CEU

2:30 p.m. – 2:45 p.m.

Break

2:45 p.m. – 3:45 p.m.

CONCURRENT SESSIONS

waq

Sustainable Pools: Better Water, Healthier Air, Less Resources
Brent Miller
1 hour | 1 PHTA CEU | 0.1 IACET CEU

facility

Splash Pad Development and Design (Part 2)
Terry Brannon, P.E.
1 hour | 1 PHTA CEU | 0.1 IACET CEU

Codes and Standards

Diving Deeper for Healthier Swimming by Implementing Root Cause Analysis & Corrective Measures to Minimize Risk (Part 1)
Jenn Huang and Roy Vore, Ph.D.
1 hour | 1 PHTA CEU | 0.1 IACET CEU

management

Essential Practices in Creating a Culture of Safety
Lindsay Mondick
1 hour | 1 PHTA CEU | 0.1 IACET CEU

Water Safety

Advocating for Legislation & Adoption of Standards/Codes
Presented by
Adam Katchmarchi, Ph.D., Alan Korn, J.D., and Justin Wiley
1 hour | 1 PHTA CEU | 0.1 IACET CEU

3:45 p.m. – 4:00 p.m.

Break

4:00 p.m. – 5:00 p.m.

CONCURRENT SESSIONS

waq

The Impact of Organic Contamination on Disinfection Byproducts and Legionella in Recreational Aquatic Systems
Vance Fiegel
1 hour | 1 PHTA CEU | 0.1 IACET CEU

facility

MAHC (4th Edition) Updates and Interim CDC Guidance for Surf Parks and Artificial Lagoons
Samaria Aluko, MPH; Michele Hlvasa, RN, MPH; Commander Joe Laco, RS/REHS, MSEH; and Dewey Case
1 hour | 1 PHTA CEU | 0.1 IACET CEU

Codes and Standards

Diving Deeper for Healthier Swimming by Implementing Root Cause Analysis & Corrective Measures to Minimize Risk (Part 2)
Jenn Huang and Roy Vore, Ph.D.
1 hour | 1 PHTA CEU | 0.1 IACET CEU

management

Staying Safe in 2022: A Review of Lifeguard and Facility Assessments
Kevin Post and Brennan Brossman
1 hour | 1 PHTA CEU | 0.1 IACET CEU

Water Safety

Open Water Swimming Safety
Presented by
Dana Gage and Alissa Magrum
1 hour | 1 PHTA CEU | 0.1 IACET CEU

FRIDAY, OCTOBER 14

7:30 a.m. – 2:30 p.m.

Registration Open

8:00 a.m. – 1:00 p.m.

Tabletop Exhibits Open

9:00 a.m. – 10:30 a.m.

GENERAL SESSION: How to Manage the Commercial Crisis
Connie Harvey, Lindsay Mondick, Craig Sears, and Justin Wiley, with Moderator Adam Katchmarchi, Ph.D.

10:30 a.m. – 11:00 a.m.

Break

11:00 a.m. – 12:00 p.m.

CONCURRENT SESSIONS

waq

Measurement and Modeling of IAQ Dynamics in the Air Above Swimming Pools (Part 2)
Ernest "Chip" Blatchley, Ph.D., P.E., BCEE, F.ASCE
1 hour | 1 PHTA CEU | 0.1 IACET CEU

facility

Preventing Drowning with the CDC's Model Aquatic Health Code
Dewey Case
1 hour | 1 PHTA CEU | 0.1 IACET CEU

Codes and Standards

2021 ISPSC Commercial Updates (Part 1)
Ken Gregory
1 hour | 1 PHTA CEU | 0.1 IACET CEU

management

Diving Into Diversity
Kevin Post and Diane Maiese
1 hour | 1 PHTA CEU | 0.1 IACET CEU

Water Safety

The Effects of the Commercial Crisis on Water Safety and Facility Programming
Presented by
Kristen Beckworth, Megan Ferraro, Connie Harvey, and Alissa Magrum, with Moderator Adam Katchmarchi, Ph.D.
1 hour | 1 PHTA CEU | 0.1 IACET CEU

12:00 p.m. – 12:45 p.m.

Lunch

1:00 p.m. – 2:00 p.m.

CONCURRENT SESSIONS

waq

MAHC Listening Session

facility

Variable Speed Pump Setup and Compliance with ANSI/APSP/ICC-15 2011
Kevin Poe
1 hour | 1 PHTA CEU | 0.1 IACET CEU

Codes and Standards

2021 ISPSC Commercial Updates (Part 2)
Ken Gregory
1 hour | 1 PHTA CEU | 0.1 IACET CEU

management

Understanding and Improving the Lightness Requirements for Interior Finishes for Commercial Pools
Jonathan Dongell and Jason Eckenrod
1 hour | 1 PHTA CEU | 0.1 IACET CEU

Water Safety

Technology as a Layer of Protection: Examining Old & New Water Safety Tech
Presented by
Steve Barnes, Adam Katchmarchi, Ph.D., Alan Korn, J.D., and Justin Wiley
1 hour | 1 PHTA CEU | 0.1 IACET CEU

POST-CONFERENCE EVENT

Note: Separate registration and fee required for post-conference event

FRIDAY, OCTOBER 14

1:00 p.m. – 5:00 p.m.

Certified Pool & Spa Maintenance Specialist (CMS) Course
Kevin Tucker
20 hours | 20 PHTA CEUs | 2.0 IACET CEUs

SATURDAY, OCTOBER 15

8:00 a.m. – 5:00 p.m.

Certified Pool & Spa Maintenance Specialist (CMS) Course
Kevin Tucker
20 hours | 20 PHTA CEUs | 2.0 IACET CEUs

SUNDAY, OCTOBER 16

8:00 a.m. – 5:00 p.m.

Certified Pool & Spa Maintenance Specialist (CMS) Course
Kevin Tucker
20 hours | 20 PHTA CEUs | 2.0 IACET CEUs

This website uses cookies, including from third parties, to improve your user experience and for website analysis and statistics. You consent to our cookies if you continue to use this website.